martes, 18 de marzo de 2014

Sopar solidari




El dia 28 de març, a les 19:00 hores, tindrà lloc l’Acte de Solidaritat amb les ràdios comunitàries del Paraguai, a Ca Revolta, que organitza CEDSALA juntament amb les/els brigadistas que des d’abans del 2008 van anar a aquest país a treballar amb les organitzacions en què col·labora el nostre Comité de Solidaritat. Hi haurà vídeos, àudios, xarrades, sopar i música..
 Amb la celebració d’aquest Acte de Solidaritat  el nostre objectius és doble:

D’una banda, recollir diners  per a les ràdios comunitàries del Paraguai, concretament una d’aquestes Ràdio Candela, emissora que emet amb una perspectiva de gènere i barrial, dins de l’organització feminista Kuña Roga, a què CEDSALA recolza i hi col·labora des del 2008. Els mitjans de comunicació al Paraguai estan a mans conservadores i gràcies a les ràdios comunitàries es trenca el silenci i la invisibilitat que crea el poder, es dóna informació veraç del que està passant, són plurals,  i hi participen  els sectors populars de la societat, creen opinió i acompanyen les lluites camperoles i indígenes, és per això, que després del colp d’estat del 2012 ( colp d’estat al president Fernando Lugo) aquestes són censurades i perseguides i algunes subsisteixen i unes altres necessiten col·laboració de l’exterior per poder eixir a l’aire.

D’altra banda, donar a conéixer la realitat d’aquest país,que molts pocs coneixen, jaque ha estat invisibilitzat durant més 60 anys ( dictadura d’Alfredo Stroessner, Partit Colorado), i silenciat, on el 85/% de la terra està a mans d’un 2% de la població, pot ser la major concentració de terra del món, el 94% de la població, (5.640.000 habitantes aproximadamente) accedixen a penes al 6.6%, on entre els seus grans potencials destaquen l’exportació d’energia eléctrica, amb dues grans preses: ITAIPÚ i YACIRETÀ compartides amb  Brasil ( Itaipu) Argentina ( Yaciretà) on el 80% de l'energia productiva és utilitzada i comercialitzada per Brasil, el Paraguai utilitzava només el 5% de la seua part per a cobrir el 95% del seu consum, cosa que va canviar, en certa manera, quan va pujar Fernando Lugo al poder ( 2008-2012), les organitzacions camperoles i indígenas són criminalitzades per demanar la reforma agrària integral amb el repartiment de terres promés ( tierras malhabidas) i actualment, amenaçades de mort i espentades que deixen les terres, on s’enfronten dos models de producció diferent la rendible, capitalista, la que convé als exportadors, mecanitzada, amb grans extensions de terreny per a cultivar ( monocultiu transgènic) que eradica els arbres, i la terra , que porta a la desertització del sòl i l’enverinament de les comunitats camperoles del voltant per la utilització d’agrotòxics. Cap que es produeix és per al consum intern. L’altre model, minifundista, de subsistencia, només exporta els excedents i amb la utilització de biofertilitzants per als cultius agroecològics,  entre els seus principals problemes.

Intentar difondre aquesta realitat perquè se sàpiga la forta repressió que en tots els sentits està patint aquest país, és el que  volem aconseguir amb aquest acte i és el que ens demana la segona organització en què treballem al Paraguai ASAGRAPA ( Associació de Camperols de l’Alt Paranà ) situada a la regió oriental prop de la triple frontera. Zona de soials i enfrontaments amb la màfia soiera i amenaces. Organització que està patint no sols les amenaces abans esmentades sinó també assassinats d’alguns dels seus membres per part dels latifundistes i de les empreses transnacionals que es lucren amb l’agronegoci i el monocultiu de la soia. ( vegeu a sota el comunicat d’aquesta organització).

Us esperem...


CEDSALA

No hay comentarios:

Publicar un comentario