martes, 30 de junio de 2015

CAMPANYA SOMOS OBSERVADORES DE CURUGUATY ( PARAGUAI)

CEDSALA com a comité de solidaridat internacionalista que treballa amb organitzacions populars i camperoles al Paraguai, s’ha sumat a la Campanya  SOMOS OBSERVADORES INTERNACIONALES DEL JUICIO DE CURUGUATY, que van iniciar els moviments socials, polítics i de defensa dels Drets Humans del Paraguai i les organitzacions de paraguaians i paraguaianes en l’exterior, per a visibilitzar el juí per la massacre de Curuguaty,  massacre que va ser utilitzada com a excusa per al colp d’Estat parlamentari al president Fernando Lugo, de tall renovador i progressista, en um complot clarament planificat pels poders fàctics per al canvi del govern,.que va suposar la interrupció del procés d’obertura democràtica, després de 70 anys de dictadura estronista i de govern del Partit Colorado, i la restauració d’um règim conservador i subordinat econòmicament als interessos de l’agroneoci i dels EUA.


El dilluns 22 de juny de 2015, en complir-se tres anys del colp d’estat parlamentari que va derrocar el president Lugo, hauria d’haver començat el juí als camperols acusats de ser els responsables de les 17 morts –onze camperols i sis policies-, a més d’invasió d’immoble alié i associació criminal, ocorregudes a Marina Kue, districte de Curuguaty, com a conseqüência d’um desallotjament realitzat per membres i forces policials fortament armades contra famílies camperoles sense terra a partir d’una ordre de “violació de terres” realitzada per un jutge.

El que es coneix com la “massacre de Curuguaty” es va produir en terres que haurien de formar part de la reforma agrària dictada a favor dels camperols en la década de 1960 però van acabar sent cedides a terratinents propers al Partit Colorado i al dictador Alfredo Stroessner. Aquest fet ha esdevingut un dels casos més greus de violació de drets humans i criminalització de les lluites socials a Amèrica Llatina, el rerafons del qual es troba en la demanda de l’accés a la terra i a l’alimentació adequada, en un dels països on el 2.6% dels propietaris concentren el 85,5% de les terres.

Per tercera vegada en dos anys el juí ha estat, de nou, endarrerit, fins al 27 de juliol del 2015,  en el que això suposa per a les víctimes, les quals després de 60 dies de vaga de fam en l’any 2014, cinc d’elles obtenen la presó domiciliària gràcies a aquesta mesura i a la pressió exercida pels moviments socials de Drets Humans, davant la mirada indiferent de la justícia paraguaiana.

Hi ha 10 claus que expliquen per què la veritat sobre Curuguaty continua sense resposta:

1.      Les terres eren públiques, per la qual cosa els fiscals actuaven en connivència amb el vertader usurpador, el terratinent Blas Riquelme.

2.      Els trets no procediren de les armes decomisades, ja que cap d’aquestes havia sigut disparada. A més, les proves de parafina en les mans dels detinguts demostren que no van disparar armes.

3.      La massacre mai no es va voler investigar de forma real, ja que havia sigut la causa del juí polític a Lugo, per la qual cosa arribar a una altra conclusió diferent faria perillar la decisió política anterior.

4.      Les irregularitats en el procés han sigut condemnades per quasi la totalitat de les organitzacions internacionals de Drets Humans, i s’hi incloen els principals òrgans de Nacions Unides.

5.     Mai no s’han investigat les suposades execucions extrajudicials, intents de desaparició forçosa de persones o tortures, documentades i denunciades com cal.

Irregularitats em la investigació
1-El fiscal Jlil Rachid, amb vincles familiars en la causa, va ser col·locat en la investigació després, i van separar la fiscal a qui s’ havia atorgat la investigació.

2-S’han introduït proves falses ( escopetes que no pertanyien a la causa), se n’ha omés unes altres ( com la càmera de l’helicòpter que va gravar la intervenció) i se n’han amagat altres ( com els cents de casquets d’armes automàtiques que va fer desaparéixer el fiscal).

3-Les denúncies presentades pels familiars de les víctimes mai no han sigut investigades.

4-El Fiscal de la causa porta a terme una investigació unilateral, amb l’única finalitat de culpar els camperols, com a forma d’adequar la seua investigació al que es va dilucidar en el juí polític a l’expresident Lugo.

5-Hi ha una causa per invasió d’immoble alié sense que s’acredite la titularitat de l’immoble, per la qual cosa els acusats no poden defensar-se d’uns fets que no es proven..

Per tot el que s’ha dit anteriorment, des de CEDSALA fem uma crida a les organitzacions socials, sindicats, ciutadans, etc.. perquè s’uniu a la campanya SOMOS OBSERVADORES DE CURUGUATY, a fi d’exiigr garanties de transperència, imparcialitat del procés i justícia plena en els seu resultats, i per a impedir que els camperols i camperoles siguen condemnats de manera injusta, perquè les faltes al procés afecten i ens amenacen a tots i a totes.

Per a participar en la campanya i firmar podeu entrar a l’enllaç: http://www.somosobservadores.org/
I per a conéixer totes les activitats que es van fer al voltant de la campanya, entreu a l’enllaç:




lunes, 29 de junio de 2015

Colombia "Las estructuras paramilitares continúan actuando con impunidad”

Entrevista a Jorge Molano, abogado defensor de los Derechos Humanos en Colombia

Defender los derechos humanos en Colombia es una tarea de alto riesgo, entre otras razones, porque el paramilitarismo no ha desaparecido. “Continúa actuando y las agresiones permanecen en una absoluta impunidad”, sostiene el abogado defensor de los derechos humanos, Jorge Molano, quien ha participado en el X aniversario de la Coordinación Valenciana de Solidaridad con Colombia. Molano forma parte de la red de defensores no institucionalizados dhColombia y es asesor de las organizaciones Nomadesc y Sembrar. Junto a dhColombia y el abogado Germán Romero, representa jurídicamente a víctimas y familiares de las ejecuciones extrajudiciales de Manizales, el Palacio de Justicia, la masacre en la Comunidad de Paz de San José de Apartadó, la “Operación Dragón” y el asesinato de Jhonny Silva. El abogado y activista ha sido distinguido en 2015 con el premio que otorga “Lawyers of Lawyers” de Holanda a los abogados que ejercen su profesión en situación de riesgo.

Leer más

jueves, 11 de junio de 2015

Guatemala: Indígenas y campesinos indignados exigen la renuncia del Gobierno y plantean un proceso de Asamblea Constituyente popular


“El Estado ha colapsado. Todas sus instituciones más importantes están corrompidas. Así no podemos vivir. Necesitamos una nueva casa para todos. Vamos construir una nueva Guatemala a través de un proceso constituyente popular plurinacional”, plateó Telma Cabrera, indígena mam, Presidenta del Comité de Desarrollo Campesino (CODECA), ante una multitud de indignados movilizados del campo a la ciudad exigiendo la renuncia del Gobierno y la refundación del Estado.
Mariano Caal, joven indígena q’echí, mientras nos comparte una tortilla amarilla de maíz nuevo, en el Parque Central, nos dice: “Venimos como 200 personas de nuestro Municipio San Luis, Petén. Salimos ayer a las 8 de la noche, y llegamos hoy a las 4 de la madrugada. Entre todos, incluyendo quienes no vinieron, tuvimos que ajustar Q. 125.00 por persona para el bus. Y aquí estamos. Nos vamos felices. Es la primera vez que sentimos aceptación en la ciudad y en las radios,(…)”.
Y efectivamente, esa otra Guatemala (que vive indignada y excluida desde hace mucho tiempo atrás), proveniente de 20 departamentos, irrumpió, el 20 de mayo, en la ciudad capital, y por cuatro columnas diferentes, ingresaron serpenteantes directo hacia el corazón político de Guatemala, (Parque Central), bajo la consigna de: “Fuera políticos, empresarios y militares corruptos. Vamos por un proceso de Asamblea Constituyente Popular y Plurinacional”.

jueves, 4 de junio de 2015





PRESENTACIÓ DE LLIBRE



















Dimarts 9 de juny de 2015, a les 19:30, a la seu de CEDSALA, Roger de Flor, 8-baixos, tindrà lloc la presentació del llibre Gente precaria. La rebelión de los frigoríficos vacíos d’Enric Llopis, periodista i col·laborador habitual de Rebelión i Ràdio Klara.